FORÆLDRE

find mere information om de udfordringer dit barn kan møde.

Læs mere ung SSP
PROFESSIONELLE

er du i tvivl om fremgangsmåden eller lovens rammer?

Læs mere SSP Professionel
UNG

har du en problemstilling du har brug for hjælp til, eller er du i tvivl om noget?

Læs mere SSP Forældre

Kokain

Kokain kaldes også Cola, Coke, sne, C, White lady, free base m.m. Kokain tilhører gruppen af stimulerende stoffer.

Kokain er et hvidt pulver, som ligner kartoffelmel og er fremstillet af Koka-plantens blade. De dyrkes bl.a. i Sydamerika. De tørrede blade forarbejdes med kemikalier, for derefter at blive til en hvid masse, kaldet kokainpasta. Denne kokainpasta bliver derefter lavet til kokain på laboratorier.
Kokain sniffes eller sprøjtes ind i kroppen. Rusen for kokain varer fra ca. 30 min. til 2 timer.

Forskellige typer Kokain
Crack er den billigere udgave af kokain, kaldet kokainbase. Crack er forarbejdet til små, hårde flager eller klumper og kan derfor ryges. Rusen varer 20-40 minutter. Crack er specielt farlig og har en ekstrem stærk virkning fordi det ryges. Det virker så hurtigt, at effekten er ekstra stærk og ekstra risikabel.

Freebase er en anden form for rygekokain, som har samme virkning som crack.

Virkning
Kokain og Crack virker på det centrale nervesystem. Det giver følelse af energi, opstemthed og selvsikkerhed og er appetitnedsættende. Rusen er kort og efterfølges af en "nedtur".

Negative konsekvenser
Ligesom amfetamin, giver kokain øget hjerteaktivitet, forhøjet puls og blodtryk. Eftervirkningerne kan være udmattelse, modløshed, depression, angst og vægttab. Kroppen vænner sig til stoffet, udvikler tolerance, man kan blive afhængig. Med kokain er der risiko for at udvikle alvorlige sindslidelser, en psykose.
Risikoen for en overdosis er stor, da forskellen på mængden af kokain, der giver rus, og den mængde, der giver forgiftning, er lille. Kokain kan give en dødelig forgiftning med kramper, åndedrætsstop eller hjertesvigt.
Kokain er kraftigt psykisk vanedannende, og der er stor risiko for at udvikle afhængighed af stoffet.

Abstinenser
Man får abstinenssymptomer, når man ikke tager stoffet. Fysiske med ondt i leddene og søvnbesvær. Psykiske som angst, rastløshed, uro, nedtrykthed, mistænksomhed og "jeg dur ikke til noget"-følelser. Den hurtige op- og nedtur frister hurtigt til at tage mere af stoffet, så det er nemt at ende i et ukontrolleret misbrug.

Lovgivning
Kokain er underlagt loven om euforiserende stoffer.

Web: ActOn-CPHLog ind